Svangerskapssmerte…det kalles også bekkenløsning..

Jeg var heldig! Jeg hadde to smertefrie og sykdomsfrie svangerskap. Jeg trente, jobbet og trivdes godt under svangerskapene. Så hvorfor var jeg så heldig?

Hvorfor får noen kvinner skikkelig vondt i bekkenet og korsryggen, mens andre kan holde på med trening, og jobbe som de vil? Dette er det store spørsmålet, og forskning har enda ingen skikkelige svar. Forskningen som er tilgjengelig så langt foreslår at det er flere faktorer og kan være på grunn av biologi, nevrologi, slitasje, hormoner, og – eller genetikk (Verstraete et al).

De har imidlertid kommet frem til noen riskegrupper:

  • Personer under 30 år
  • Kvinner med tidligere korsryggssmerter – selv om noen av disse gruppene likevel kan bli smertefrie under svangerskapet
  • Kvinner som jobber i fysisk krevende yrker
  • Røykere
  • Dårlig kjernemuskulatur. Forfatteren av dette studie påpeker at dette også kan drives av mentale/følelsesmessige faktorer. (Verstraete, et al)

Vi har med andre ord overhodet ingen forutsetninger for å vite om vi kommer til å få bekkenløsning når vi blir gravide. Men hva kan vi gjøre hvis vi får smerter?

Her i Norge kalles det bekkenløsning, men resten av verden bruker Pregnancy-Related Pelvic Girdle Pain (PPGP). Jeg har lest mye og har også publisert en artikkel om dette temaet. I jobben min har jeg hatt mange pasienter med PPGP som ble mye bedre med kiropraktorbehandling. Men jeg har også hatt pasienter hvor jeg skulle ønske at jeg hadde hatt en tryllestav som jeg kunne vifte med, for å ta bort alle smertene med.  Det har jeg dessverre ikke klart.

I 2008 laget en gruppe forskere The European Guidelines for the Diagnosis and Treatment of Pelvic Girdle Pain, som blant annet understreker nødvendigheten av å bruke spesifikke undersøkelser for å få den korrekte diagnosen for hver enkelt pasient, og gi tilpasset behandling. Behandlingen må være multifaktoriell og inkludere informasjon til pasienten om hvordan de også kan hjelpe seg selv (Vlemming et al).

Vi vet ikke på forhånd hvem som kommer til å få smerter under svangerskapet, men jeg anbefaler at dersom du har vondt, så finn en terapeut som har erfaring med PPGP, og som kan gi deg en behandling som er tilpasset deg og dine behov.  Still også spørsmål om hvordan du kan hjelpe deg selv. Det er viktig å huske på at også tankene dine påvirker smertene dine!

Klem,

Karen

 

Verstraete.E.H., Vanderstraeten.G., Parewijck. W., Pelvic Girdle Pain During or After Pregnancy: a review of recent evidence and a clinical care path proposal, Facts Views and Vision in ObGyn, 2013, 5(1): 33-43

Vleeming. A., Albert.H.B., Ostgaard. HC., Sturesson. B., Stuge. B., European Guidelines for the Diagnosis and Treatment of Pelvis Girdle Pain, European Spine Journal, 2008, 17:794-819

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s