Kognitiv dissonans

Først en forklaring: kognitiv dissonans er en psykologisk konflikt som oppstår når man ikke har samsvar mellom holdninger og handlinger (fra Merriam-Webster Dictionary). Dette kan gi en følelse av ubehag, som gjør at man ønsker å enten endre holdninger eller handlinger for å redusere ubehaget, og gi tilbake balanse.

dreamstime_m_53684019

 

For eksempel: du vet at røyking er usunt, men du røyker likevel, og da føles det naturlig nok ubehagelig hver gang du røyker. Disse ubehagelige følelsene heter kognitiv dissonans, og dersom du ikke vil fortsette å leve i ubalanse, kan du enten endre dine holdninger, eller dine handlinger.

dreamstime_m_81688657

Det kan være svært ubehagelig å oppleve kognitiv dissonans, og folk flest liker det ikke når det oppstår en konflikt mellom holdninger og handlinger. Derfor har vi mennesker en tendens til å omgi oss med mennesker som har de samme tankene og meningene som oss selv.

For noen uker siden deltok jeg på European Chiropractic Unions Annual Conference (ECU) hvor temaet var “Life is Movement”. Den store diskusjonen handlet om at hvis vi ikke beveger oss, hva kommer til å skje med oss? Dette gjelder ikke bare med kroppen, men med tankene også våre. Har vi lyst å stå stille og ikke lære, eller har vi lyst å lytte, lære og bevege oss fremover. Vi er nødt til å utvikles oss og vokse. Dette gjelder for alle mennesker, uansett hva du gjør og hva slags yrke du har.

I forbindelse med hva som ble sagt på konferansen, tenkte jeg mye på kognitiv dissonans. For når vi opplever dette, må vi enten velge å bevege oss, eller bli stående der hvor vi er. Og mens jeg var på Kypros opplevde jeg selv et tilfelle av kognitiv dissonans. Det kan føle som du sitter på kanten av et stup, hvor det er ubehagelig å være. Imidlertid, den viktigeste måten å hende det, er å være åpen for andres innspill og tanker, og ha folk rundt seg som respekterer deg og dine tanker.

Beslutningen å endre meninger og bevege seg fremover, betyr at du lærer og vokser fordi du har vært åpen for å ta inn ny informasjon. Når du kommer deg gjennom det, kan det hende at du mister noen venner på veien, som ikke respekterer den beslutningen du har tatt og den nye veien du har valgt, men samtidig, så kanskje du nå får nye venner i stedet.

Jeg var så heldig å møte noen nye mennesker på Kypros som hadde et åpent hjerte og et åpent sinn, og de ga meg rom for å snakke om det jeg tror på og mine følelser. Og dermed utviklet jeg samtidig noen nye vennskap.

Har du noen gang opplevd kognitiv dissonans? Hvordan følte det? Har du lyst til å dele din historie, så ta gjerne kontakt med meg.

Klem,

Karen

Mixed Feelings Bildet: https://www.dreamstime.com/stock-illustration-mixed-feelings-emotions-complex-letter-jumble-background-words-colorful-d-words-jumbled-letters-pile-to-illustrate-image53684019#res13032059

Cognitive Dissonance bildet: https://www.dreamstime.com/stock-illustration-cognitive-dissonance-psychological-unease-felt-there-conflicting-beliefs-actions-present-image81688657#res13032059

Bilder: #ecuconventions fotograf: Øistein H. Haagensen

 

3 thoughts on “Kognitiv dissonans

   • yogafrue June 13, 2017 / 8:29 am

    Det kan jeg tenke meg, det var langt og innholdsrikt- og utrolig interessant..

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s