Hvorfor er vi så raske til å anta?

Hvor ofte har du bare antatt at du har forstått hva andre mener, og basert dine antakelser på hva du selv tenker og synes? Jeg har gjort dette feil selv flere ganger, og nå er det siste gangen jeg bare antar noe uten å sjekke først. Det er et ordtak på engelsk som heter “assumption is the mother off all f**k-ups” og det er faktisk helt riktig. Mennesker er ikke like, vi tenker ikke alltid likt, og på seg selv kjenner man ikke andre. Derfor er det urettferdig å anta noe om noen, som kun er basert på egne tanker, meninger og egen forutinntatthet.

Hole In Your Assumption Puzzle Pieces Bad Wrong Guess
Hole in Your Assumption words on puzzle pieces to illustrate a bad or wrong guess, suspicion, theory or expectation

Dette med å anta, og at jeg også noen ganger antar, slo meg etter at jeg hadde antatt at en venninne ikke ville kjøre lenger enn vanlig for å få en behandling med meg… men jeg tok feil… Hun hadde lyst på en time, og var villige til å både kjøre lenger og være fleksibel på tiden for å få behandling. Da hun kom til timen, fortalte hun meg at rett ut at jeg måtte slutte å anta at jeg visste hva folk ønsket seg. Hun sa at jeg heller burde stille et par ekstra spørsmål, dersom jeg var usikker på hva folk egentlig ville.

Så nå har jeg blitt veldig flink til å være oppmerksom på dette, og ikke lage antakelser vedrørende andre. Jeg har lært meg at det er best å lytte og ikke anta at andre mennesker liker det samme som meg, eller tenker det samme som meg. La andres tanker komme rett fra hjertet, eller hodet, og la de selv bestemme hva som passer best til dem. I tillegg har jeg blitt mye flinkere til å si rett ut hva jeg mener i behandlingene til pasientene, uten å tenke at kunden kanskje synes det blir for mye, eller slitsomt eller for ofte. Jeg må si det jeg mener er best for pasienten, uansett. Og dersom de har innvendinger, så diskuterer vi dette sammen. Min jobb er å fortelle pasienter hva jeg synes er best for dem, uansett penger, tid eller omstendighetene. For det er jo tross alt jeg som er eksperten, og jeg foreslår alltid hva jeg synes er best for pasienten, og for deres individuelle tilpasset behandling. Og for det meste så gjør jo pasienten det jeg foreslår. Det er heldigvis bra  😉

LIFE (6)

Så neste gang du er på vei til å anta noe om noen, så stopp opp et øyeblikk og tenk igjen! Du vet ikke hva de foretrekker, så du må lytte til hva de har å si, og så kommer du til å forstå. Gjør du det, så vil det alltid “work out for the best ”for alle!
Det har skjedd for meg 😉

Klem,

 

Karen

Bildet: https://www.dreamstime.com/stock-illustration-hole-your-assumption-puzzle-pieces-bad-wrong-guess-words-to-illustrate-suspicion-theory-expectation-image49682071#res13032059

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s